Samenlevingsvormen
Er zijn meerdere juridische samenlevingsvormen: huwelijk, geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract. Iedere vorm heeft zijn eigen financiële en juridische gevolgen, deze bespreken wij hieronder.
Huwelijk
Sinds 1 januari 2018 wordt er getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen, tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt. De beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat in beginsel alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan van beide partners samen zijn. Erfenissen en schenkingen die tijdens het huwelijk zijn verkregen vormen een uitzondering. Het vermogen van voor het huwelijk blijft gescheiden. Als u zelf wilt bepalen welke goederen van u samen zijn en welke privé blijven, dan kan dit in huwelijkse voorwaarden vastgelegd worden. Ook kunnen er verrekenbedingen opgenomen worden. Er zijn verschillende redenen om voor huwelijkse voorwaarden te kiezen. Een van de redenen is het beperken van de aansprakelijkheid, hier wordt vaak voor gekozen als een van de partners een bedrijf heeft. De huwelijke voorwaarden laat u opmaken bij de notaris. De notaris adviseert u over de voorwaarden.
Geregistreerd partnerschap
Het geregistreerd partnerschap lijkt juridisch gezien veel op het huwelijk. Veel wettelijke bepalingen die van toepassing zijn op het huwelijk, zijn ook op het geregistreerd partnerschap van toepassing verklaard. Bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap kunt u partnerschapsvoorwaarden opstellen, doet u dit niet dan gaat u het partnerschap aan in de beperkte gemeenschap van goederen. In de partnervoorwaarden kunt u regelen welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke in het privévermogen vallen. Voor het opstellen van deze voorwaarden gaat u naar de notaris. Een belangrijk verschil met het huwelijk is dat een geregistreerd partnerschap beëindigd kan worden via een notaris of advocaat, tenzij u minderjarige kinderen heeft. Een huwelijk beëindigen kan alleen via het indienen van een verzoek bij de rechtbank. Wanneer u een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan kunt u dit omzetten in een huwelijk.
Samenlevingscontract
In een samenlevingscontract legt u de gemaakte afspraken vast, bijvoorbeeld welke spullen van u samen zijn en welke spullen privé zijn. Ook kan er een verblijvingsbeding opgenomen worden in het contract. Dit zorgt ervoor dat u in het huis dat u samen heeft verkregen kan blijven wonen als uw partner overlijdt. De notaris kan een samenlevingscontract voor u opstellen. Dit contract voldoet aan de eisen voor het fiscaal partnerschap die de belasting stelt. Bij een samenlevingscontract vloeien er niet automatisch rechten en plichten tegenover elkaar uit de wet voort, dat is anders dan bij het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Als u als samenwoners ook het pensioen aan uw partner wilt toekennen na uw overlijden zullen veel pensioenfondsen als eis stellen dat er een notarieel samenlevingscontract is en dat aan bepaalde eisen voldoet.
Het grootste verschil met een huwelijk/ geregistreerd partnerschap is dat na beëindiging van een samenlevingscontract er geen wettelijke verplichting is om partner alimentatie te betalen. Hier kunt u wel afspraken over vastleggen in het samenlevingscontract.
Als u na het tekenen van een samenlevingscontract gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan vervallen de samenlevingsvoorwaarden.
Heeft u vragen over de samenlevingsvormen of wilt u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstellen, neem dan contact op met Mobers & Smolenaers notarissen.